Scroll Top
ortodontski aparati

Najčešće se koriste u ranijoj dječjoj dobi kako bi se preusmjerio rast donje čeljusti, uklonile nepodesne navike (dudanje palca, dude, infantilo gutanje…),proširio zubni luk…
Kako im samo ime govori, to se aparati koje pacijent sam stavlja, najčešće noću.

Monomaksilarni: nose se u jednoj čeljusti
Bimaksnilarni: obuhvačaju oba dvije čeljusti

Fiksni ortodontski aparatić je najučinkovitije sredstvo ispravljanja ortodontskih nepravilnosti.

Jednostavno rečeno, aparat služi za ispravljanje zubnog niza pacijenta i vraćanje svakog pojedinog zuba u njegov optimalan položaj, čime se rješava problem koji nije samo estetski, već prije svega funkcijski.
Fiksni aparat sastoji se od sustava pločica (poznatih kao bravice) koje se pričvršćuju na zube procesom koji se naziva “bonding” i kroz koje se učvršćuje ortodontska žica.

Dužina ortodontske terapije ovisi o kompleksnosti anomalije.

Nakon pregelda, dijagnostičkih postupak, prezentiranja plana terapije , dolazi do postavljanja fiksnog aparata nakon čega slijede periodične kontrole u razmaku od 4/ 6/ 8 tjedana ovisno o fazi terapije.
Na kraju aktivne faze terapije, nakon što je postignuti i estetski i funkcijiski maksimum, slijedi skidanje fiksnog aparata i ulazi se retencijska fazi u kojoj pacijent dobiva retainer.

Retncijska faza je od iznimne važnosti kako bi se dalo vremena okolnim strukturama zuba da se reorganiziraju i dovedu do dugotrajne stabilnosti rezultata.

Dužina ortodontske terapije ovisi o kompleksnosti anomalije i suradnji pacijenta.

Damon sistem je izumio američki dr Dwight Damon, a danas se koristi širom svijeta.

Damon bravice su samoligirajuće bravice sa inovativnim sistemom zatvaranja, koji osigurava optimalan prijenos sile.

Sitne su i udobne, pa ih je lakše održavati. Zbog male veličine izazivaju i znatno manje iritacija na usnama i obrazima.

Damon bravice se postavljaju na zube na isti način kao i klasične metalne bravice. Klasični aparati, na kojima se bravice vežu za ortodontski luk uz pomoć gumica, zahtijevaju upotrebu jačih sila za ispravljanje zuba. Nasuprot tome, Damon bravice imaju već ugrađen sistem za zatvaranje i klizni mehanizam, koji pričvršćuje luk za bravice. Damon bravice koriste drugačiji metod za pomjeranja zuba u pravilne položaje. Bravice su pričvršćene na memorijski luk koji povezuje klizne nosače bez pritiska, koji inače na klasičnim aparatima prave gumice. Čitav proces se odvija uz upotrebu blažih sila u odnosu na aparate sa klasičnim bravicama.

Rezultat je mnogo ugodnija terapija za pacijenta. koja traje kraće od terapije klasičnim metalnim bravicama.

Prednost Damon bravica su estetika, efikasnost i udobnost.

Estetika

  • Male bravice
  • Poboljšanje izgleda zuba i lica

Efikasnost

  • Primjena blagih sila
  • Brža terapija

Udobnost

  • Kraći period prilagođavanja na aparat
  • Manji broj kontrola (na svakih 6-8 tjedana)

Potražnja za ovim tipom bravica je sve veća, obzirom da se danas daje veliku važnost estetici.

Od estetskih bravica na tržištu se nude plastične, kompozitne, keramičke i safirne. Čežnja za što manje vidiljiv apartom ,dovelo je do izrade ovakvih estetskih bravica. Za estetske bravice se najčešće odluče odrasli pacijenti kojima je potrebna ortodontska terapija, no mogu se ugraditi pacijentima svih dobnih skupina.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.