Scroll Top
ORTODONCIJA ZA ODRASLE
  • Ortodontska terapija se može provoditi u bilo kojoj dobi.

Danas imamo sve veći broj odraslih pacijenata u terapiji.
Kako se sa starenjem smanjuje broj stanica i prokrvljenost koštanog tkiva terapija obično traje duže.

Zadnjih godina sve veći broj odraslih odlučuje se za ortodontsku terapiju bilo u cijelosti ili prije protetskih radova.

Odrasli pacijenti dolaze do nas kako bi „samo poravnali“ zube , ali najčešće su to kompleksnije terapije koje zahtjevaju intersdisciplinarnu suradnju stomatologa, specijaliste protetičara, parodontologa i oralnog kirurga.
Nažalost još uvijek postoji mišljenje pacijenta, ali i nekih stomatologa kako ortodontska terapija nije preporučljiva kod odraslih jer će uzrokovati veći gubitak kosti i zuba.

To je NETOČNO!

Jedan od uzroka parodontitisa je loš položaj zuba i posljedično loš zagriz. Kod lošeg zagriza opterećenje zuba prilikom žvakanja je neprirodan, tj. zub nije opterećen po njegovoj dužinskoj osi – što ga štiti od oštećenja – nego sila zvakanja djeluje na njega u drugim smjerovima što dovodi do naginjanja zuba, povlačenja zubnog mesa, gubitka kosti i kao zadnji stupanj gubitak zuba.
Ortodontska terapija ispravlja položaj zuba, postavlja ga u pravilan položaj i pomaže da bolest dalje ne napreduje. Normalno, kako se ortodontska sila prenosi na onaj dio korijena koji je u kosti, u ovim slučajevima treba biti oprezniji i koristiti slabije sile, produžiti intervale kontrola itd. Nakon terapije obavezno se stavlja fiksni retainer i potrebno je provesti protetsku nadoknadu zuba koji nedostaju.
Obzirom da je fiksni aparat s prednje strane vidljiv sve više odraslih pacijenata se odlućuje za „nevidljivim aparatićima“ kao što je Invisalign ili za fiksnim aparat sa estetskim („bijelim“) bravicama.

ORTODONCIJA ZA DJECU
  • Pravo je vrijeme da svom djetetu osigurate zdrav i savršen osmijeh.

Nema potrebe sačekati da izrastu svi zubi jer mnoge anomalije specijalist ortodoncije može ranije prepoznati i na njih pravovremeno i pravim odabirom plana terapije djelovati. Na prvom susretu dijetetu dolazi do upoznavanja malog pacijenta sa ortodontskom ordinacijom,  pregledaju se zubi, zubni lukovi, zagriz te s analiziraju RTG snimke (ortopantomogram i druge snimke ako su potrebne). Od iznimne je važnosti steči povjerenje pacijenta jer nam je suradnja jedna od važnih faktora za uspješni ortodontsku terapiju. Ovisno o dobi, anomaliji i RTG snimkama postavlja se dijagnoza i plan terapije koji će biti prilagođen dobi pacijenta.