Scroll Top
ORTODONCIJA ZA ODRASLE
  • Ortodontska terapija se može provoditi u bilo kojoj dobi.

Danas imamo sve veći broj odraslih pacijenata u terapiji.
Kako se sa starenjem smanjuje broj stanica i prokrvljenost koštanog tkiva terapija obično traje duže.

Zadnjih godina sve veći broj odraslih odlučuje se za ortodontsku terapiju bilo u cijelosti ili prije protetskih radova.

Odrasli pacijenti dolaze do nas kako bi „samo poravnali“ zube , ali najčešće su to kompleksnije terapije koje zahtjevaju intersdisciplinarnu suradnju stomatologa, specijaliste protetičara, parodontologa i oralnog kirurga.
Nažalost još uvijek postoji mišljenje pacijenta, ali i nekih stomatologa kako ortodontska terapija nije preporučljiva kod odraslih jer će uzrokovati veći gubitak kosti i zuba.

To je NETOČNO!

Jedan od uzroka parodontitisa je loš položaj zuba i posljedično loš zagriz. Kod lošeg zagriza opterećenje zuba prilikom žvakanja je neprirodan, tj. zub nije opterećen po njegovoj dužinskoj osi – što ga štiti od oštećenja – nego sila zvakanja djeluje na njega u drugim smjerovima što dovodi do naginjanja zuba, povlačenja zubnog mesa, gubitka kosti i kao zadnji stupanj gubitak zuba.
Ortodontska terapija ispravlja položaj zuba, postavlja ga u pravilan položaj i pomaže da bolest dalje ne napreduje. Normalno, kako se ortodontska sila prenosi na onaj dio korijena koji je u kosti, u ovim slučajevima treba biti oprezniji i koristiti slabije sile, produžiti intervale kontrola itd. Nakon terapije obavezno se stavlja fiksni retainer i potrebno je provesti protetsku nadoknadu zuba koji nedostaju.
Obzirom da je fiksni aparat s prednje strane vidljiv sve više odraslih pacijenata se odlućuje za „nevidljivim aparatićima“ kao što je Invisalign ili za fiksnim aparat sa estetskim („bijelim“) bravicama.

ORTODONCIJA ZA DJECU
  • Pravo je vrijeme da svom djetetu osigurate zdrav i savršen osmijeh.

Nema potrebe sačekati da izrastu svi zubi jer mnoge anomalije specijalist ortodoncije može ranije prepoznati i na njih pravovremeno i pravim odabirom plana terapije djelovati. Na prvom susretu dijetetu dolazi do upoznavanja malog pacijenta sa ortodontskom ordinacijom,  pregledaju se zubi, zubni lukovi, zagriz te s analiziraju RTG snimke (ortopantomogram i druge snimke ako su potrebne). Od iznimne je važnosti steči povjerenje pacijenta jer nam je suradnja jedna od važnih faktora za uspješni ortodontsku terapiju. Ovisno o dobi, anomaliji i RTG snimkama postavlja se dijagnoza i plan terapije koji će biti prilagođen dobi pacijenta.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.